Ska banne mig lära mig att sminka!


Fick faktiskt ett ganska lyckat resultat senast jag testade en mer avancerad sminkning än bara eyeliner. 
Den här gången medblandade ögonskuggor, flytande och ickeflytande eyeliner , lösögonfransar (första gången jag någonsin testade) och en aning ombre läppar!
Jag behöver dock en bättre primer och riktigt färgglada fina ögonskuggor, dumpa gärna tips på märken om ni har!
 

~vill inte andas.

Fineliners | faber-castell akvarellpennor, A3

Rhino Terra

Faber-castell 6-pitt artist pen (terra), fineliner (black)

Barn owl Terra

Faber-castell 6-pitt artist pen (terra), fineliner (black)

Sphynx Terra

Faber-castell 6-pitt artist pen (terra), fineliner (black), eyes: mjuk blyerts
 
Ny teknik för mig! Älskar dessa pennor, helt underbara att teckna med!

Låt mig andas...

 
Som om det inte vore nog med stress i skolan, stress på egen tid och andra privata jobbigheter så
får jag reda på att min igelkott kan vara sjuk. Måste ta honom till veterinären snarast, åh hur ska jag hinna allting?
Jag behöver ett mirakel.
 
Imorgon ska jag skanna och plocka över tre ganska nya teckningar till datorn,
så då kommer det iallafall upp lite mer sådant här på bloggen! skäms över att jag är så oproduktiv här.
Godnatt!

Cheshire cat makeup ~

Cheshire from Alice in wonderland by me
 
 

My new tattoo ~

 
By Ida Berneryd at Heidi hay tattoo, Gothenburg.

Mina erfarenheter som ägare till en tamigelkott ~

 
Jag märkte just att jag inte ens visat honom för er! Jag köpte lilla luno i Augusti det här året och kan inte fatta att jag glömt att
huvisa upp honom haha, inte för att jag är så värt aktiv på bloggen men ändå.

Många undrar hur det är att ha en afrikansk pygméigelkott, vart man kan köpa dem och sådant, så jag tänker faktiskt ta min tid
och svara på det i det här inlägget! Mest utifrån mina egna erfarenheter och vad andra kunniga har berättat för mig.
 

Hur är det att ha tamigelkott? Skötsel, beteende bland annat?
Jag valde att köpa min kotte istället för en kanin eller annat djur på grund av hur mycket jag reser, att jag går i skolan lite längre bort och så vidare. Kottar är nattdjur vilket försäkrar mig om att ingenting går snett när jag är i skolan, jag behöver inte oroa mig (så länge rummet är ljust). Det skadar inte heller att sova borta någon natt då och då utan att matskålen behöver fyllas på.
De ska enligt svensk lag ha minst 20kvm yta att springa på och får inte buras.
De behöver värme så att de aldrig fryser. Har man ett kyligt rum eller ett kallt golv kan man där de sover lägga en värmematta så de får en varm och go säng. 
Man behöver vara med sin kotte helst en timme helt varje dag för att de ska vänja sig vid sin ägare och bli nyfikna och snälla. Ibland när jag varit bortrest flera dagar har han inte varit så sugen på att träffa mig när jag kommit hem.

Jag tycker att skötseln varierar en del mellan de två olika kottarna jag har tagit hand om - jag tog hand om min kompis kotte när hon var utomlands lite mer än en månad förra vintern. Till exempel så sover min kotte nästan hela tiden även på natten, äter upp det som finns i matskålen varje natt och bajsar verkligen överallt. Han tycker inte om något godis jag försöker gotta honom med och han är ganska grumpy i beteendet. Min kompis kotte var väldigt pigg på natten, han väsnades bedrövligt mycket och förstörde min sömn varje natt. Hans matskål var aldrig tom när jag vaknade, utan han brukade spara lite till senare. Han älskade verkligen godis och var väldigt snäll och tam, somnade överallt och var relativt rumsren - han bajsade aldrig under tiden man höll i honom och han brukade på natten bajsa inuti en kartong istället för över hela golvet. Däremot var han en expert på att rymma och gömma sig, fastna på ställen.
Jag tror att det kan bero mycket på hur den förra ägaren tagit hand om sin kotte. Jag misstänker att min inte umgicks tillräckligt med Luno, gav fel mat och sådant. Samtidigt så vet jag att min kompis tog hand om sin kotte väldigt bra och det var nog mycket tack vare henne som han blev så snäll och duktig.

Som med de flesta husdjuren måste man klippa klor och tvätta dem. Man behöver inte tvätta dem jätteofta. När man tvättar dem är det bra att låta dem springa lite i några millimeter ljummet vatten så de gör rent fötterna lite och bajsar om de behöver det. Sedan kan man fylla på med lite mer ljummet vatten med några droppar barnolja i och borsta längs med taggarna med en mjuk tandborste.

Vad äter dem?
De äter kattmat. Jag matar min med torrfoder, men man kan ibland ge burkmat också, vissa älskar det. Det är dock viktigt att de får rätt mat! Royal canin är rekommenderat och då ska det vara LIGHT. Det är deras vanliga kost men man kan även ge dem ägg, kött, kyckling och fisk -helst kokt och inte kryddat. De kan även få smaka på sallad, paprika, gurka och tomat.
Vill man ge dem godis så brukar de nästan alltid älska leverpastej - light och laktorfritt! Och såklart larver (zophobas) och muspinkisar.

Vad ska man inte ge dem?
Vindruvor, inte kryddad mat, inte saltad mat, inte för mycket majs även om de älskar det. Inga mejeriprodukter - det här tycker jag är väldigt viktigt att alla vet oavsett om man har eller planerar på att köpa en igelkott. ALLA igelkottar är laktosintoleranta, och hur ofta har man inte hört att man ska ställa ut en skål med grädde eller mjölk till kottar som bor under huset eller någon annanstans i närheten. Gör inte det! De är, vad jag hört, glutentoleranta så de bör inte äta pasta, bröd och annat.

Bits dem?
Min har gjort det ett par gånger men det beror på att jag haft något smarrigt på fingrarna som den ville smaka på. De tar inte i när de biter så det gör inte så ont. Igelkottar är inga gnagare, så de biter inte heller sönder sladdar som ligger lättillgängliga.

Vart kan man köpa pygméigelkottar?
Det finns en hel del uppfödare i sverige som säljer kottar från deras kullar då och då. Även många ägare säljer sina vuxna kottar på grund av anledningar som brist på tid och allergier. Man kan hitta kottar till salu via kontakter eller helt enkelt genom annonser på internet. Det dyker upp en del bra annonser ganska ofta på internet. Man behöver bara söka på google efter till exempel "afrikansk pygméigelkott till salu".
Bra sidor där man kan hitta kottar till salu kan vara http://www.blueberryhedgehogs.net/home/http://www.nininosen.se/ och http://www.hedgehogs.se/.

Jag hoppas att det här kunde vara till hjälp för er som funderar på att skaffa en egen pygméigelkott!
Nu ska jag umgås lite med min lille Luno, ha det bra!